Vanaf 11 mei mogen groepsbuitenduiken weer!

Als we de RIVM-richtlijnen volgen, mogen we weer! (zie ook eerder bericht). Het initiatief voor een groepsbuitenduik ligt bij de instructeur. Deze is daarmee tevens de “Corona-verantwoordelijke”.
Dick en ik namen deze week alvast een voorproefje in het Speicherbecken.

De kerstbomen zijn weer een lust voor het oog!
de takken vol Driehoeksmosselen en netwerken van Baarsen-eitjes!
De eitjes nog klein, en nog geen larfjes in te zien.
Af en toe zwemt een toezichthouder rond.
De Paling gebruikt ze als schuilplaats.
Maar ook de schijnbaar dode takken zitten vol leven.
De Hydra’s (zoetwaterpoliepen) zijn zich aan ‘t voortplanten, de Poelslakken eten ervan, de Mosdiertjes beginnen te groeien en de Driehoeksmosselen filteren het plankton uit het water.
De Hydra’s zijn maar 3 tot 7mm groot, maar als je goed kijkt zie je dat hun “vangarmen” met netelcellen, wel 50 á 70mm lang zijn. Klaar om de larven van de Baarsen bij uitkomst te verlammen en te verschalken. Het zijn immers carnivoren!
Het topje van de kerstboom blijkt een favoriete plek! Honderden Hydra’s planten zich daar voort. Kennelijk een ideale locatie voor het vangen van dierlijk plankton!
Anatomie van het dier en zijn (ongeslachtelijke) voortplanting.
En op de bodem en op alle objecten: de Driehoeksmosselen die met hun Siphonen (uitstroomopeningen) het schone water uitstoten. Waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van de helderheid van het Speicherbecken!
De Siphonen(sifons) zijn tot ca. 15mm lang en doorzichtig of bruin/wit gevlekt, zoals je ook wel bij de Knotszakpijp ziet.
Een oerwoud van sifons op de mosselbodem.
Maar als je te dichtbij komt met je camera, schieten ze naar binnen! Dus lastig fotograferen!

6 thoughts on “Vanaf 11 mei mogen groepsbuitenduiken weer!

    1. Klopt. Naar Dld.nog geen groepsduik. Max twee personen bij elkaar slechts. En reizen “nur wenn unbedingt notwendig” nog steeds. Dus voor Dick en mij, in ons vitale beroep als bewakers van de biodiversiteit in de Euregio, geen probleem🤓😀

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.