Speicherbecken doods? 27-09-’18

  

Op 10-07-18 riepen Dick en ik het Speicherbecken nog uit als mooiste duikstek in de wijde omgeving! (zie fotoserie onder kopje ‘Berichten’). Dat ligt nu anders. Doordat het waterniveau met meer dan 4 meter gezakt is, en de aanvoer vanuit de Ems kennelijk gestopt is, is de gehele waterplant-zone droog komen te liggen en afgestorven. Hierdoor lijkt de biodiversiteit de laatste weken/maanden flink afgenomen.
Tijdens een dag-duikje naar de stenen deden Dick en ik de volgende waarnemingen:
Spons:
De spons sterft te vroeg af. Normaal wordt de wintervorm pas eind van de herfst waargenomen. Nu al zijn de gemmulae te zien. Dit zijn de gelige bolletjes (zie foto) die voor de voortplanting gaan zorgen. Als het weer komend voorjaar weer warmer wordt groeien ze uit tot nieuwe sponzen. (naast deze ongeslachtelijke kent het dier in de zomer trouwens ook een geslachtelijke voortplanting via sperma en eitjes).
(ter info: De groene kleur van de sponzen komt door symbiotische algen; de alg geniet bescherming tegen vijanden en wordt verzorgd met vers water; de spons ontvangt van de algen zuurstof en koolhydraten. Via de poriën op het sponsoppervlak wordt water binnengehaald voor voedsel en zuurstof; via de grotere uitstroomopeningen , herkenbaar in het groen op de foto, verdwijnt het water weer naar buiten)
Kreeft:
De weinige kreeftjes die we zagen, zagen er ongezond uit (zie foto) en bedekt met stof en vuil.
Vis:
In de 50-minuten-duik naar de stenen zagen we behalve nog wat palingen, slechts één andere vis. Dit was een terminaal lijkende Pos (determinatie dankzij René). Ook deze had vuil/aanslag op de huid.

Al met al dus een vrij doods beeld in verhouding met 2 maanden geleden.

2 thoughts on “Speicherbecken doods? 27-09-’18

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.