Lezing Scapa Flow, Assen, 8-10-’19

Tekst: André Bandell, voorzitter NNDF.
Op dinsdagavond 8 oktober om 20 uur geeft David Wassing van duikvereniging Hydrofiel een presentatie over Scapa Flow. David heeft er in september 2016 gedoken op de restanten van de daar tot zinken gebrachte Duitse Hochseeflotte.
Scapa Flow was tot het einde van de Tweede Wereldoorlog de belangrijkste marine haven van Groot Brittannië.
Eerst wordt verteld waar Scapa Flow ligt, waarom het zo belangrijk was en hoe het komt dat er juist daar zoveel grote Duitse oorlogswrakken er te vinden zijn.
In de presentatie wordt verder aandacht besteed aan de slag bij Jutland, de enigste zeeslag waarbij de Grand Fleet van de Engelsen en de Hochseeflotte van de Duitsers elkaar getroffen hebben. De Duitse wrakken die nu op de bodem van Scapa Flow liggen hebben vrijwel allemaal deel genomen aan deze zeeslag.
Verder wordt stilgestaan bij de aanval van de U-47 op Scapa Flow. Dit was een waar huzarenstukje, waarbij het Britse slagschip Royal Oak tot zinken werd gebracht.
De rest van de presentatie zal gaan over de duiken die David op Scapa Flow heeft gemaakt en over het indrukwekkende landschap boven water.
De avond wordt gehouden in het clubhuis van Duikteam Miramar Drenthe, Achterpad 3 te Assen en is voor leden van de NNDF gratis te bezoeken en waarbij ook een kopje koffie of thee is te verkrijgen.
Aanmelden, i.v.m. de capaciteit van het clubhuis graag via www.nndf.nl of link

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.